Tips

Wat je van The A-Team kunt leren als je een intranet gaat managen

Als je begint als intranetmanager, betekent dat vooral: actie. Je gaat strijden voor een groter doel. En daarvoor moet je nogal wat potten breken. Soms zul je je afvragen: wat nu?Gelukkig heb je goede voorbeelden die laten zien hoe je je werk gericht aan kunt pakken, en hoe je mooie resultaten neer kunt zetten. Hier hebben we er vier.

Ze hebben ieder een andere rol. Misschien is er eentje bij die het best bij jou past, en misschien kun je ook van de andere drie iets opsteken. Maar het zou ideaal zijn voor je rol als intranetmanager als je het allemaal in huis hebt. Om welke rollen gaat het?

De leider (sigaar niet verplicht)

Hannibal Smith was de aanvoerder van The A-Team en het meesterbrein achter hun successen. Jij bent de aanvoerder van het intranet en het meesterbrein achter jullie succes. Eigenlijk leek Hannibal dus nogal op jou.

Neem zijn best practice ter harte: denk strategisch, maak een plan. Wat is het doel van het intranet? Hoe gaat het ons dagelijkse werk ondersteunen, versnellen, verbeteren? En hoe gaan we onze collega's ervan overtuigen om 't eens te proberen?

De techneut (ken je het platform als je broekzak?)

Maar voordat je dat laatste kunt gaan doen, is er nog een verstandige zet nodig.

Geen zorgen, je hoeft niet de krachtpatser uit te hangen. BA was niet alleen sterk, maar ook handig. Hij was de techneut die met een paar willekeurige onderdelen in een paar minuten een gepantserde wagen maakte.

Nou is dat op je werk hopelijk niet nodig, maar zorg wel dat je het intranet kent als je broekzak. Dat je alle functionaliteiten snapt en handig in kan zetten. Dat je weet hoe je een groep opzet, hoe je contentpagina's aanmaakt en bewerkt, hoe je de interne social media inzet, hoe je collega's vermeldt in een bericht, hoe je documenten deelt - alles.

Een grondig begrip van de technologie maakt het makkelijker om anderen te overtuigen van de voordelen.

De charmeur (zit je haar goed?)

Het strategische plan staat en je weet al precies hoe het platform werkt. Nu komt de vraag: kun je dat op zo'n manier uitleggen aan collega's, dat zij denken 'dat moet ik proberen'?

Je moet je collega's namelijk gaan verleiden. Om het intranet te gaan gebruiken. Het is belangrijk dat je je verplaatst in je collega's en hun werkdag, en dat je daar je verhaal op afstemt. Zo paste Face zich ook aan – een echte kameleon.

De clown (onverwacht en grappig mag!)

Als je collega's eenmaal aan boord komen op het intranet en je het platform langzaam z'n plek ziet krijgen in de dagelijkse werkzaamheden, moet je het spannend houden. Misschien kun je eens met een onverwachte actie komen, zoals Murdock zou doen.

Het mooie aan zijn maffe acties was dat er een idee achter zat. Dat idee stond in dienst van het doel van de missie. Jouw missie is bijvoorbeeld om interactie op gang te brengen. Hoe ga je dat losmaken? Wees creatief.

Het vijfde teamlid

Het is dat ze oorlogsveteranen waren, dat de Amerikaanse overheid ze wilde arresteren voor een misdaad die zij niet hadden begaan, dat ze daarom op de vlucht waren en dat ze zich moesten verhuren in de strijd tegen allerlei criminelen om toch wat geld te verdienen, maar verder waren de helden van The A-Team dus net intranetmanagers.

Hun lessen: stel een strategisch plan op, zorg dat je het platform op je duimpje kent, verleid je collega's om er gebruik van te maken, en blijf verrassen met interessante content.

Dat je dat allemaal moet kunnen, bevestigt dat het niet eenvoudig is om intranetmanager te zijn. Adviseur en spreker Samuel Driessen schreef laatst al dat het het meest complexe beroep ter wereld is. Omdat je overal wat van moet weten, omdat je mensen moet aanvoelen, omdat je werelden verbindt.

Dan is het fijn als iemand je kan helpen. Het A-Team had vaak een vijfde teamlid, een charmante dame.

Wij weten ook zo iemand. Maak binnenkort kennis met Iris tijdens een vraag een persoonlijke demo aan. Voor je het weet rolt die triomfantelijke 'I love it when a plan comes together' over je tong.

PS Als je het voor elkaar krijgt om je intranet om te bouwen tot een gepantserde wagen, horen we graag van je.