Bij een digitale werkplek denk je aan... Iris Intranet

Wat is een digitale werkplek, wat kun je er allemaal mee en wat is Iris Intranet? Allemaal vragen die beantwoord worden in dit artikel.

Met de groeiende populariteit van het internet in de jaren negentig ontstonden ook de eerste intranetten. Maar er was nog niets ‘sociaal’ aan deze traditionele intranetten. Tegenwoordig kun je niet meer om een digitale werkplek heen. Maar wat is een digitale werkplek nu precies? En wat kun je met een digitale werkplek? Iris Intranet is een digitale werkplek. Ontdek het hier!

Wat is een intranet?

Halverwege de jaren negentig begon het wereldwijde web te groeien. Tegelijkertijd ontstond er ook behoefte aan een meer afgescheiden stukje internet, alleen bestemd voor de medewerkers binnen een organisatie. Het traditionele intranet werd dan ook ontwikkeld voor het optimaliseren van de interne informatievoorziening.

Hierbij ging het vooral om eenrichtingsverkeer, statische content en top-down communicatie vanuit het management naar de medewerkers (managed content).

Hoe een digitale werkplek sociaal werd

En toen waren er ineens social media, zoals Facebook, LinkedIn en Instagram. Binnen no time zijn ze niet meer uit onze samenleving weg te denken. Ze bepalen voor een groot deel hoe we met elkaar communiceren en interacteren. Techniek is plots gebruiksvriendelijk, laagdrempelig én ontzettend leuk om te gebruiken.

Ook de digitale werkplek kon daarom niet anders dan sociaal worden. Bij een digitale werkplek - ook wel sociaal intranet, social intranet of digitaal kennisplatform genoemd - staat interactie centraal.

Informatie wordt niet meer over de spreekwoordelijke schutting gedonderd; een digitale werkplek is veel meer een plek waar medewerkers - net zoals bij Facebook en Twitter - met elkaar kunnen communiceren. Ook kun je je netwerk op peil houden en connecten met collega’s, andere afdelingen of groepen met dezelfde interesse.

Wat is een digitale werkplek?

Een digitale werkplek is een virtueel platform dat voor iedereen binnen de organisatie toegankelijk is. Het is dynamisch en volledig gericht op interactie. De informatiebehoeften van de gebruiker staan centraal in een digitale werkplek, want ze bepalen zelf welke informatie voor hen nuttig is.

Zo ondersteunt een digitale werkplek de medewerkers in hun dagelijkse werkzaamheden. Het stimuleert kennisdeling en samenwerking waardoor gebruikers meer dan ooit zelfstandig en georganiseerd kunnen werken.

In de zoektocht van organisaties om met de tijd mee te gaan en tegelijkertijd manieren te vinden om de creativiteit en productiviteit van medewerkers te verhogen, is een digitale werkplek dé oplossing. De heilige graal op het gebied van productiviteit en samenwerking.

De meerwaarde van een digitale werkplek

Er is zo waanzinnig veel content aanwezig dat er meer dan ooit behoefte is aan het vastleggen van kennis, een digitale werkplek dat samenwerking ondersteunt en medewerkers helpt bij het vinden van relevante content die zij nodig hebben voor de uitvoering van het werk. En dit alles op een digitale werkplek dat ook nog leuk is om mee te werken.

Plezier

Uiteraard hoort een digitale werkplek bij te dragen aan je organisatiedoelstellingen. Maar daarnaast zorgt het er ook voor dat werk gewoon leuk mag zijn! Ja, dat hoor je goed. Werk is leuk! En medewerkers die plezier in hun werk hebben, zijn tevreden medewerkers.

Samenwerking

Dag traditionele en hiërarchische verhoudingen. Hallo bonte mix van afdeling overschrijdende groepen en samenwerkingsmogelijkheden. Een digitale werkplek is een communicatiekanaal dat interactie tot stand brengt en voor verbinding zorgt. Met goede verbindingen en soepele communicatie kun je dingen makkelijker, sneller en beter regelen.

Kennisdeling

Naast spam is het ongegeneerd doorsturen van e-mails misschien wel één van de grootste ergernissen van werkend Nederland. Een digitale werkplek dringt e-mailstromen terug en zorgt voor een nieuwe manier van kennisdelen: op één centrale plek, laagdrempelig én kennis en expertise is ook voor (toekomstige) collega’s beschikbaar.

Gemak

Het digitale werkplek is dé plek waar informatie die voor jou relevant is beschikbaar is. Een werkplek die je kunt bereiken via je pc, tablet of smartphone. Zo is werk je onafhankelijk van tijd, locatie en apparaat. Een nieuw idee deel je binnen no-time en je vraag is super snel gesteld én beantwoord (user generated content). Hierdoor kun je je werk beter en sneller doen.

Efficiëntie

Met een digitale werkplek bespaar je tijd, doordat je heel eenvoudig kunt profiteren van bestaande kennis. Ook kunnen medewerkers sneller worden geholpen met hun vragen of problemen, bijvoorbeeld door een helpdesk-, troubleshooting-functie of door feedback van collega’s. Werknemers krijgen toegang tot kennis die ze anders misschien niet zouden vinden.

Het succes van je digitale werkplek

Social is the new normal. Maar het succes van je digitale werkplek staat of valt met de manier waarop het wordt gebruikt. De implementatie is daarom misschien nog wel belangrijker dan de techniek zelf.

Zorg dat de functies van je digitale werkplek aansluiten op de (informatie)behoeften van je medewerkers. Met een goede begeleiding zorg je er tevens voor dat medewerkers met de digitale werkplek kunnen, willen én durven te werken. Zorg dat het écht betekenis krijgt, zodat je medewerkers de digitale werkplek ook écht gaan gebruiken. Dit levert betere samenwerking, transparantie en vertrouwen op. Zo wordt de digitale werkplek een onmisbaar element in je bedrijfsvoering.

Zelf je eigen digitale werkplek bouwen?

Voor een succesvolle, toekomstbestendige organisatie is een digitale werkplek onmisbaar. Gelukkig hoef je die digitale werkplek niet zelf te bouwen. Er zijn tegenwoordig prima ‘Commercial off the Shelve’ (COTS) alternatieven, zoals Iris Intranet, beschikbaar. Voordelig, compleet, schaalbaar, veilig en zeer snel uit te rollen in je organisatie.

Een prima alternatief voor kostbare en tijdrovende zelfbouw trajecten waarvan je maar moet afwachten wat het resultaat wordt. Waarom kies je niet gewoon meteen voor een vijfvoudig internationaal bekroonde oplossing zoals Iris Intranet?

What you need is what you get! Dát is Iris Intranet.

Digitale werkplek aanschaffen

Ideaal z’n digitale werkplek en fijn dat ik er nu van alles over gelezen heb. Maar wat moet ik nu doen als de organisatie een digitale werkplek wil gaan gebruiken? Waar moet ik überhaupt allemaal rekening mee houden bij een digitale werkplek?

Het is belangrijk dat je let op de mogelijkheden van de digitale werkplek. De digitale werkplek moet een goede toevoeging zijn op je dagelijks werk. Iris Intranet is een digitale werkplek dat gebouwd is met als uitgangspunt de gebruiker. Deze digitale werkplek is bewezen gebruiksvriendelijk, informatie vindt jou, ideaal om samen te werken, veiligheid staat voorop en advisering en support staan voor je klaar. Zo zorgt Iris als digitale werkplek ervoor dat jij je werk op een effectieve en efficiënte manier kan uitvoeren.

Meer informatie over Iris als digitale werkplek. Neem contact met ons op of vraag een demo aan.

nieuws, blogs & interviews

In de praktijk

Hoe verbeter je het intranetgebruik? Hoe blijf je je intranet onder de aandacht brengen? En hoe gebruik je het nou praktisch? Neem hier een kijkje!