Laatst vertelde Antoinette Boleij, Hoofd Communicatie bij Hoppenbrouwers Techniek, het verhaal over hun Iris bij Hét Nationaal Intranetsymposium. Hier vertelde ze over de startfase van het intranet, de veranderende rol van de communicatieafdeling na de 'livegang' en hoe ze zorgt dat 't intranet een leven krijgt. Ze sluit af met een paar handige tips om het meeste uit je intranet te halen.
Eind 2014 wilde Hoppenbrouwers een nieuwe website, “Het intranet was een subdoelstelling, de website had de meeste focus,” vertelt Antoinette. “Toen jullie begonnen over een social intranet, waren we dus wel even van de wijs gebracht.”
"Er werd verder gedacht dan onze hoofdvraag over een nieuwe website, en daarom besloten we ook verder te gaan met Iris."
Het oude intranet was een statisch intranet, waarbij de communicatieafdeling en personeelszaken verantwoordelijk waren. Wel bleek uit een medewerkerstevredenheidsonderzoek in 2013 dat het intranet 't best gewaardeerd werd.
“Als bedrijf zijn we continue bezig met verbeteren en slimmer werken en daarom hebben we de geprinte 'weeklijsten' laten vallen als onderdeel van ons digitaliseringsproces,” zegt Antoinette. “We zouden hiermee dus een intern communicatiemiddel verliezen, waardoor het intranet een nog belangrijkere rol zou krijgen.”
“Je merkt dat onze rol als communicatieafdeling in een paar maanden enorm is veranderd,” vertelt Antoinette. “Waar we voorheen aan het zenden waren, zie je nu dat de informatie op het intranet de organisatie stuurt.”
"Het intranet staat niet op zichzelf, je moet hard werken en de mindset van je organisatie veranderen."
“In januari zijn we gestart met een aantal inloopsessies,” vertelt Antoinette. “Maar we merkten dat de buitendienst monteurs, die we zeker moeten bereiken, hier niet echt warm van werden.”
“Inmiddels zijn we in een jaar tijd enorm gegroeid naar ruim 500 medewerkers en hebben we er twee vestigingen bij,” vertelt Antoinette. En dat bracht de volgende vraag met zich mee: “Hoe ga je het nieuws vanuit die vestiging op het intranet krijgen vanuit de mensen daar?”
Daarbij is word-of-mouth belangrijk: “Uiteindelijk heb je gewoon sleutelfiguren nodig, die het intranet verder uitdragen,” geeft Antoinette aan. “En die hebben we!”
Maar ambassadeurs alleen zijn niet voldoende, het is ook een beetje practice what you preach: “Wil iemand een cursus volgen? Zich aanmelden voor het personeelsfeest? Declareren van uitgaven? Dat kan voortaan alleen via het intranet! Dus je past je content hierop aan.”
"Leg vooral niet te veel aan banden, maar laat het gebeuren en stuur waar nodig bij."
Zegt Antoinette over het opstellen van regels met betrekking tot intranetgebruik: “Het is ook al heel goed dat mensen die drempel van delen over durven.”
Op Hét Intranetsymposium sluit Antoinette haar verhaal af met een aantal praktische tips om een keuze te maken voor een intranet en om je intranet zo goed mogelijk in te kunnen zetten.
1. Onderzoek of een sociaal intranet bij je organisatie past
Iedere organisatie heeft bepaalde doelen voor ogen en een visie die ze na willen streven. Daarbinnen moet je social intranet passen: “Bij ons draagt het intranet bij aan de medewerkerstevredenheid en dat is ook ons uiteindelijke doel.”
2. Stel niet te veel regels op naar collega's
Net werd het al gezegd: “Laat het gebeuren en stuur waar nodig bij.” maar dat moet natuurlijk ook bij je organisatie passen. Wel is het handig om even na te denken over rollen en verantwoordelijkheden.
3. Onthoud dat een social intranet niet op zichzelf staat
Je moet er in investeren. En alleen kan je die kar niet trekken. Antoinette vertelde over sleutelfiguren binnen de organisatie; mensen die zelf al enorm enthousiast zijn over het intranet. Deze mensen zijn ook eerder geneigd om hun enthousiasme te verspreiden!
Bekijk onze vacature voor Financieel Administratief medewerker!
Bekijk de vacature