Tips

De eerste 90 dagen zijn cruciaal!

Pre- & Onboarding zijn echt geen onbekende termen. Dit is in iedere organisatie nog steeds heel erg belangrijk. Er heerst nog steeds spanning op de arbeidsmarkt en nog steeds komt het voor dat medewerkers al voordat ze één dag gewerkt hebben een nieuwe baan hebben… Dat is zonde van de tijd en niet nodig!

Elke organisatie is erbij gebaat om nieuwe medewerkers een zo warm mogelijk welkom te heten. Onboarding is in de meeste organisaties wel bekend, maar preboarding blijft een beetje achter.

Dus laten we daar eens verandering in brengen en de pre- en onboarding samen aanpakken.

Hi, leuk dat je er bent!

Laten we beginnen met preboarding. Dit is de periode tussen het tekenen van de arbeidsovereenkomst en de eerste werkdag. Een cruciaal moment, vooral in deze tijd, want je bent niet de enige die aast op deze talenten. Waar bestaat Preboarding uit? Tijdens de preboarding is het mogelijk dat de nieuwe medewerker toegang krijgt tot een klein deel van het sociaal intranet. Zo heeft de nieuwe medewerker de mogelijkheid om alvast kennis te maken met de naaste collega’s, het leren kennen van de buddy, video’s te bekijken, informatie door te nemen of documenten aan te leveren. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk zorgen en onzekerheden wegneemt.

Wanneer er een goede preboarding aanwezig is worden de nieuwe medewerkers al in een vroeg stadium betrokken bij de organisatie en heb je de mogelijkheid om al het administratieve ‘papierwerk’, voordat de eerste werkdag, afgehandeld te hebben. Dan wordt de eerste werkdag nóg leuker 😉.

Hoe ziet dit er in Iris uit?

De nieuwe medewerker krijgt allereerst beperkte toegang tot het intranet, bijvoorbeeld alleen het Serviceplein omgetoverd tot Welkomstplein. De beheerder kan het plein naar wens inrichten, met content dat al op het intranet staat voor de huidige gebruikers. Denk bijvoorbeeld aan het personeelsreglement, smoelenboek, documenten of video’s. Omdat deze informatie al beschikbaar is op het intranet scheelt het je een hele hoop tijd, want je hoeft de content niet nog eens te schrijven.

Nu gaat het echt beginnen

De eerste werkdag is aangebroken en de onboarding gaat van start. Het is niet iets dat één weekje duurt, maar het is een doorlopend proces wat opgedeeld kan worden in fases. Alle collega’s leren kennen, extra informatie lezen over bepaalde processen, toegang tot alle informatie op het intranet en het zelf aanmaken van groepen en content.

Met een goede en complete onboarding zorg je ervoor dat je nieuwe collega echt aan de hand genomen wordt tijdens de eerste dagen, je nieuwe collega veel sneller volledig inzetbaar is en het verkort de inwerktijd.

Benieuwd hoe dit er in de praktijk uit kan zien? Gemeente Gouda maakt gebruik van pre- & onboarding en je leest het alles over in het interview.

Even in het kort

Nog even een korte samenvatting van de redenen om deze keuze te overwegen:

  • Meer betrokkenheid in een vroeg stadium;
  • Minder inwerktijd;
  • Je hebt invloed op de hoeveelheid en volgorde van de informatie;
  • Overzichtelijk informatievoorziening voor je nieuwe collega;
  • Je hebt invloed in welke fase je nieuwe collega de informatie te zien krijgt;
  • Je nieuwe collega wordt gelijk vertrouwd met het startportaal: jullie intranet;
  • Informatie hoef je niet dubbel in te voeren in meerderen applicatie, want er is geen extra applicatie voor nodig.

Ben jij nou ook nieuwsgierig geworden naar de onboarding mogelijkheden van Iris Intranet? Dat begrijpen wij wel 😉. Schrijf je dan in voor een vrijblijvende demo, maar je mag natuurlijk ook je contactgegevens achterlaten, dan nemen wij contact met je op. Tot snel!