Tips

5 misvattingen over een sociaal intranet die je mag vergeten

Je kunt er de klok op gelijk zetten, ieder kwartaal lees je wel een artikel waarin iemand verklaart ‘Het intranet is dood!’ of ‘Een intranet werkt niet!’. En dit is zeker niet terecht! We moeten onze gedachten bijwerken van wat een intranet is en wat het vandaag de dag voor bedrijven doet – en vooral wat het doet voor de medewerkers. Dus om voor eens en altijd schoon schip te maken worden er 5 meest voorkomende misvattingen uitgelicht.

1. Een intranet is toch alleen voor de communicatieafdeling

Misschien is dit wel een van de meest voorkomende misvattingen. Want dit klopt van geen kanten. Tuurlijk zijn de communicatieadviseurs diegene die nieuws en regelgeving vanuit de organisatie plaatsen maar het overgrote deel wordt geplaatst door de andere gebruikers. Zij zorgen voor de berichten, content en informatie dat uit projecten, werkzaamheden of evenementen komt.

Dus niets is minder waar! Het intranet is voor iedereen en is zeker niet alleen van de communicatieafdeling.

2. Alleen grote bedrijven hebben een intranet nodig

Nee, wij zijn veel te klein voor een intranet. Wij vinden elkaar ook zonder een intranet. Verschillende uitspraken die je vaak terug hoort.

De intranetten van tegenwoordig zijn geschikt voor bedrijven van elke omvang en elke branche. Het geeft de medewerkers een gezamenlijke ruimte om informatie te delen en op te zoeken, vragen te stellen of juist elkaar te vinden.

3. Intranetten zijn gegevenssilo's

Vroeger gooiden we met z’n alle heel veel informatie op het intranet. Zolang alles er maar op stond dan kon iedereen het wel vinden… Tenminste dat was de gedachten, in de praktijk bleek het niet zo te gaan. Medewerkers vonden het een berg aan informatie en kregen niets gevonden.

Het intranet van nu is steeds meer een digitale werkplek. Een omgeving waar het mogelijk is om te communiceren, om samen te werken en om te integreren met allerlei bedrijfsapplicaties. Dus er is nog steeds veel informatie te vinden op het intranet maar het is geen overkill meer. Het wordt veel beter gefilterd voor jou als gebruiker en je krijgt alleen de informatie te zien die voor jou van toepassing is.

4. Een intranet is per definitie stoffig

Dit is een misvatting uit de categorie stoffige jaren-’90-intranetten. Een intranet is maar saai, een plek waar niemand wil komen. Dat is met moderne platformen wel anders qua design en qua inhoud.

Het intranet is je uitvalsbasis voor je werkzaamheden, je vindt er alle informatie en integraties die je nodig hebt om je werk optimaal te kunnen doen.

5. We hebben al een hele hoop tools, een intranet hebben we niet nodig

Bedenk je eens hoeveel tijd je kwijt bent met het schakelen tussen al deze tools? En het zoeken daarin? Gebruikt iedereen wel dezelfde tools? En is dat handig bij samenwerking?

Nee dit klinkt niet als iets handigs… Dus waarom zou het niet super fijn zijn als je dit allemaal op één plek hebt. Samenwerken, kennis delen en informatie zoeken op één plek.

Dus heb jij te maken met twijfelaars in jouw organisatie. Laat ze eens deze misvattingen lezen. Ook kan je Iris uitnodigen voor een demo op maat of bekijk de functionaliteiten en ontdek wat Iris Intranet voor jouw organisatie kan betekenen. Zo kom je er snel genoeg achter wat Iris voor jouw organisatie kan betekenen.