Tips

Hoe zorg je voor een goede acceptatie & adoptie van het intranet?

Op 16 januari vond de kennissessie 'Acceptatie & Adoptie' plaats. Op het Campus Werkspoor in Utrecht werden ruim 20 deelnemers meegenomen in het proces van de adoptie en acceptatie van sociale intranetten.

De middag

De middag trapte we af met Arthur Turksma, intranetstrateeg bij Iris Intranet. Hij gaf een presentatie over 'Digital user experience'. Vaak denken gebruikers hetzelfde over sociale intranetten: het is een doolhof van informatie, het staat vol corporate propaganda en oude informatie. Dat zijn geen lovende woorden maar zoals Arthur vertelde tijdens zijn presentatie gaat het ook over iets anders. Je moet luisteren naar hetgeen dat niet gezegd wordt door de gebruikers. Ga op zoek naar de problemen die de gebruikers ervaren en maak ze ervan bewust dat het intranet ze daar juist bij kan helpen.

Praktijkvoorbeelden

Ten slotte gaf Arthur nog een aantal praktijkvoorbeelden zoals de Onboarding van nieuwe medewerkers. Een sociaal intranet kan je helpen tijdens dit proces. Want het kost een organisatie vaak duizenden euro's om medewerkers te werven en dan is het fijn als ze blijven en zich betrokken voelen bij de organisatie. Maar hoe bereik je dit? Arthur heeft hier een duidelijk antwoord op: geef de nieuwe medewerker toegang tot het intranet en laat ze kennismaken met het team, de werkwijze en eventuele belangrijke documenten.

Na een korte pauze was het de beurt aan Peter Staal van Bind Community Building. Hij boeide de zaal met een presentatie met als onderwerp 'Hoe houd je gebruikers aangehaakt en betrokken bij een sociaal intranet?' Daar komen verschillende dingen bij kijken zoals gewoonte, extrinsieke- en intrinsieke motivatie.

Het is belangrijk dat je er een gewoonte van maakt. Wanneer iets een gewoonte is blijven mensen betrokken. Peter vertelde dat het ongeveer 66 dagen duurt voordat iets een gewoonte wordt. Daarnaast heb je ook te maken met de Extrinsieke- en Intrinsieke motivatie. Een motivatie begint vaak extrinsiek met beloningen (als ik nu sport mag ik straks taart) naar intrinsiek (ik sport omdat ik me dan beter voel en laat die taart maar zitten, dat is ongezond.)

De dag werd afgesloten met een gezellig borrel. Zo kon iedereen kennis en inspiratie met elkaar delen en ging iedereen met veel nieuwe kennis terug naar huis. Wij vonden het een geslaagde dag!

Bezoek onze LinkedIn om een aftermovie te zien van de kennissessie. Ook een kennissessie bijwonen? Neem een kijkje in onze agenda.