Het intranet van

Een organisatiecultuur waarin delen centraal staat

Hoe zet een wereldwijde organisatie een social intranet in?

In mei 2013 ging Dorel Juvenile (bekend van merken als Maxi-Cosi, Quinny en Bébé Confort) werkenmet 'in touch', hun Iris. Waarom kwam het intranet er, wat zijn de uitdagingen die erbij komen kijken, en waarom is een transparante organisatiecultuur belangrijk?

Marlou Kessels, adviseur corporate communicatie bij Dorel Juvenile, deelt haar ervaringen – en sluit af met een waardevolle tip voor wie nu met een social intranet aan de slag gaat.

Een internationaal erkend intranet

In 2014 werd in touch verkozen tot winnaar van My Beautiful Intranet, een internationale competitie van de Digital Workplace Group.

Dorel Juvenile's intranet is everything a modern intranet should be,” schreef de jury.

Its integration of collaborative tools and social content makes it a real nexus for the company’s digital workplace.”

Marlou kreeg daarom de vraag om het intranet te laten zien tijdens hun maandelijkse webinar Digital Workplace Live.

Hoe een social intranet aansluit op een organisatie

In de aanloop naar die uitzending schreef Ephraim Freed van DWG het artikel 'What do infant car seats have to do with social intranets?' met daarin onder andere deze sterke uitspraak:

Yes, social intranets can be used to streamline team collaboration, foster innovation, improve business processes and drive revenue. But their basic acceptance into a company may rely as much on corporate culture as intranet strategy.”

En de cultuur bij Dorel Juvenile is er een van verbinding, innovatie en betekenis. Betekenis, want 'Care for Precious Life' is hun missie – eentje waar je je persoonlijk mee kunt identificeren, als medewerker of als klant. Het innovatieve werk van Dorel Juvenile staat in dienst van die missie. En omdat Dorel dat wereldwijd doet, is verbinding belangrijk.

"We gingen globaliseren. Dan heb je een plek nodig waar je elkaar tegenkomt, en dat kan in deze tijden makkelijk digitaal."

Daarom kwam in touch er. Eerst in 13 landen in Europa, daarna ook in de VS, Canada en China, en sinds kort ook in Mexico. Op termijn komen ook collega's uit Australië, Brazilië en Chili erbij.

“We gingen globaliseren en dan heb je een plek nodig waar je elkaar tegenkomt, en dat kan in deze tijden makkelijk digitaal,” vertelt Marlou. “Nu kunnen we werken aan een organisatiecultuur waarin we verhalen delen, ervaringen, kennis. Dat faciliteren we met het intranet.”

Het intranet en de campagne Team Up To Transform

Dorel Juvenile zette het intranet in als middel om hun communicatieprogramma 'Team Up To Transform' . Met Team Up To Transform introduceerde Dorel de nieuwe strategie in de organisatie.

Het intranet maakte Team Up To Transform zichtbaar met een speciale widget op het dashboard van de medewerkers. Collega's konden nieuwsberichten en posts rond Team Up To Transform voorzien van de bijbehorende tag zodat ze in die widget zouden verschijnen. Zo kreeg alles dat met de veranderingen te maken had meer zichtbaarheid.

Op dit moment brengt Marlou collega's in beweging om op in touch te bloggen over de verandering op hun werk. “Ik ben mensen aan het vragen: wat betekent de transformatie voor jou?”

Een goede manier om je werk zichtbaarder te maken

“Samen met mijn collega's kijk ik waar ze over kunnen schrijven. Gaandeweg ontdekken ze dat ze inderdaad iets hebben om te delen. En als je een sterk gevoel hebt bij een onderwerp, komt de tekst vanzelf wel. Dat merkte ik ook bij onze innovatiedirecteur, die na een week met een stuk kwam waar ik helemaal enthousiast van werd. Sowieso is het leuker als collega's zelf over hun ervaringen vertellen.”

Wat betekent de transformatie voor Marlou en haar directe collega's? “Voor ons als communicatieafdeling betekent het: zorgen dat mensen blijven praten met elkaar. Alles verandert zo snel. Communiceren via een social intranet is een goede manier om je werk zichtbaarder te maken voor elkaar - en begrijpelijker. Zeker nu je met collega's in aanraking komt in hele andere tijdszones en hele andere culturen.”

“Daarom schenken we nu ook veel aandacht aan het Global News op het intranet. Dat moet goed worden gelinkt aan de transformatie van Dorel Juvenile.”

Wanneer laten collega's zich zien op het intranet?

Dankzij ondersteuning vanuit het management en goed ambassadeurswerk van de intouchables ging het intranet in 2013 goed van start in Europa. In de zomer van 2014 kregen de divisies in Noord-Amerika ook toegang tot in touch.

Weten collega's elkaar te vinden over de oceaan heen? “Het gaat schoorvoetend dat mensen elkaar opzoeken. Je ziet nu bijvoorbeeld connecties ontstaan tussen de VS en Europa, terwijl de collega's in de VS er nu ook ruim een jaar op zitten.”

"Als geheel helpt het intranet de organisatie om sneller te schakelen."

“Misschien verwacht je: nu gaan mensen met elkaar praten. Maar uit een onderzoek bleek dat collega's vooral veel lezen en niet per se reageren of liken, tenzij de content heel relevant voor ze is of van iemand komt die ze kennen. Als ik nieuwe gezichten zie, probeer ik daarom ook te kijken waarom ze zich nu wel laten zien op het intranet.”

Waar verbinding tussen de divisies aan bijdraagt

“Nu ben ik op zoek naar collega's in de VS en in China die kunnen gaan bloggen. Als we dit goed doorzetten, krijgen we uiteindelijk een cultuur waarin kennisdeling centraal staat. Een transparante cultuur draagt bij aan trots, erkenning, begrip.”

Het social intranet versterkt ook een gevoel van betrokkenheid, vertelt Marlou. “We hebben net onze divisie in Mexico aangesloten op in touch. De medewerkers daar waren er heel enthousiast over: ondanks de enorme afstand voelen ze zich toch deel van het geheel.”

“En het maakt veel meer mogelijk. In een wereldwijd bedrijf kan het zomaar zijn dat er op een heel ander continent iemand zit met precies dezelfde commitment, precies dezelfde bezigheden als jij.”

“Misschien zie je dan: in die divisie doen ze dingen anders, en daar kunnen we iets van leren. Als geheel helpt het de organisatie om sneller te schakelen.”

Het plan: de drempel om te delen verlagen

“Statistieken laten zien dat veel mensen sporadisch op 'in touch' te vinden zijn. Wat zij doen is bijvoorbeeld 4 keer per maand even iets liken of ergens op reageren.”

“Voor mij is nu een belangrijke vraag: hoe gaan we die vasthouden, zodat ze meer meekrijgen van wat er wordt gedeeld, en zodat ze zelf worden verleid om ook te delen?”

“Er was een collega die de nieuwe longboardstroller van Quinny voor het eerst 'in het wild' spotte toen hij in Den Bosch was. Hij heeft er een foto van gemaakt en de eigenaar gesproken en er toen een verhaal over geplaatst op in touch. Dat was toen goed voor zo'n 50 likes, dat is veel.”

"Met alles in je privéleven denk je: is daar nog geen app voor? Voor organisaties is dat ook steeds meer een punt."

Mobiel intranet om het nog makkelijker te maken

Het intranet van Dorel Juvenile was niet vanaf het begin mobiel beschikbaar. Aangezien Iris Intranet dat inmiddels wel is, komt daar binnenkort verandering in. Het is belangrijk, benadrukt Marlou: “Met alles in je privéleven denk je: is daar geen app voor? Voor organisaties is dat ook steeds meer een punt. Daarom kijk ik uit naar de mobiele beschikbaarheid van het intranet.”

“Daarmee krijg je dat collega's die regelmatig op pad zijn vaker gaan kijken op het intranet en dan ook makkelijker updates kunnen delen. Zij zijn toch de oren en ogen van het bedrijf die buiten de kantoormuren veel zien – en die informatie is welkom op het intranet. Je moet dat wel fatsoenlijk faciliteren, anders kun je niet zomaar verwachten dat ze het gaan delen.”

Je toegevoegde waarde laten zien en het bereik benutten

“Natuurlijk is een organisatie vaak eerst en vooral bezig voor de consument en daarna voor de medewerkers, maar ik ben ervan overtuigd dat je als moderne organisatie deze mogelijkheden moet bieden aan collega's.”

“Het intranet zal op z'n minst helpen om elkaar makkelijker te vinden, zeker in een wereldwijde organisatie als de onze. Maar je kunt het ook goed gebruiken om collega's te motiveren en te faciliteren,” legt Marlou uit.

“En je kunt zelf goed laten zien wat je toegevoegde waarde is. Ik zeg weleens: dat hoeft van mij niet per se op in touch, maar het is wel een platform waar je 1500 medewerkers kunt bereiken, waar je interactie kunt genereren, en bewustzijn kunt creëren.”

Zo sluit je alvast aan op de volgende generatie

Wat zijn belangrijke tips voor (aanstormende) intranetmanagers? Marlou raadt twee dingen aan. De eerste om voor betrokkenheid te zorgen bij collega's, de tweede om te zorgen dat je organisatie klaar is voor de volgende generatie.

“Eigenlijk moet je niet pas na een project verslag leggen maar tijdens het proces je collega's al meenemenin de ontwikkelingen.”

Het sluit aan op wat Wedge eerder zei over content op het intranet: deel niet alleen resultaten, maar ook de voortgang. Marlou: “Het is begrijpelijk dat je geneigd bent om achteraf iets te vertellen, want je bent zo gericht op het eindresultaat, maar het is goed om tussendoor te laten weten hoe het gaat.”

"Overweeg ook om van begin af aan een 'mobile mindset' te denken."

“Overweeg ook om van begin af aan met een 'mobile mindset' te denken, niet met desktop als uitgangspunt. Medewerkers zullen steeds flexibeler werken - 'anytime, anywhere'. En het gaat je ook dwingen om communicatief compact te zijn. Dan sluit je alvast aan op de manier waarop de volgende generatie content consumeert.”

Iris is er trots op om met 'in touch' mee te helpen aan het werk dat Dorel Juvenile doet voor ouders en hun kinderen.

Ontdek
meer over Dorel Juvenile op doreljuvenile.com en blijf op de hoogte van Dorel.