De Wagenwerkplaats in Amersfoort, daar ontvingen we onze klanten. In een gebouw dat volledig bestaat uit gerecyclede materialen: DLC Restaurant. Bijzonder, en perfect voor de najaarseditie van de Iris Intranet Communitydag.
Ondanks de verkeersdrukte ’s ochtends, begonnen we op tijd. Directeur Roel Knapen heette iedereen welkom en vertelde kort wat de dag ging brengen. Parttime dagvoorzitter (maar vooral adviseur op het gebied van community management) Kelly van de Laar nam het stokje over.
Tom van der Schilt, online communicatieadviseur bij Partou Kinderopvang, trapte de dag af met een kijkje in hun intranetkeuken.
Partou is de grootste kinderopvangorganisatie van Nederland. Opgericht op 1 januari 2014, na een samenvoeging van 4 organisaties. Inmiddels telt Partou 300 vestigingen en 3.300 medewerkers, en werken zij sinds maart 2016 met Iris Intranet.
Voorheen maakte Partou gebruik van een open source intranet. Een ‘uitgekleed’ intranet. Naar aanleiding van de fusie moest daar verandering in komen: “Door interviews met de dwarsdoorsnede van de organisatie hebben we wensen en eisen opgesteld. Uiteindelijk zijn we bij Iris Intranet uitgekomen: een plek waar je alles vindt.”
Om het intranet vanaf het begin onder de aandacht te brengen werkten ze bij Partou met ambassadeurs, posters en waaiers. Als een kleurenwaaier heeft Partou een beknopte handleiding gedrukt en uitgedeeld. Zo kon iedereen, zonder te veel moeite, direct aan de slag met het intranet.
En dat werkte. De meerderheid is actief en je ziet dat er een stijgende lijn zit in de statistieken. “Het is leuk, gebruiksvriendelijk en het ziet er mooi uit. Dus mensen gaan er sneller naar toe en zijn ook sneller tevreden."
Wel benadrukt Tom dat je realistisch moet blijven in het stellen van doelen en dergelijke. Vooral de focus leggen op wat de medewerker nodig heeft. “Ons primaire doel is kinderopvang. Pedagogisch medewerkers zijn daar mee bezig en moeten daar volledig op kunnen focussen. Dat is de realiteit en dat is logisch.’’
Na het kijkje in de keuken, splitsten we ons op en gingen we aan de slag met de F.A.Q.'s aan onze Community Management en Support-afdeling.
We behandelden vragen als 'Hoe zorgen we ervoor dat collega's zelf berichten plaatsen op het intranet?', 'Hoe zorgen we ervoor dat het management actief wordt op het intranet?', 'Hoe blijven we het intranet onder de aandacht brengen?' en 'Hoe formuleer je intranetdoelen en meetbare mijlpalen?'.
Onze adviseurs splitsten zich op en samen met kleine groepjes opdrachtgevers discussieerden we over het beste antwoord op die vragen. Tips en tricks in 't rond!
Zoals op iedere Communitydag geven we het podium ook graag aan een externe sprekers. Deze keer was dat Youri Dechesne, consultant bij Evolve, die praktische handvatten gaf over hoe je de organisatie meekrijgt met je intranet. Want dat kan nogal een ding zijn!
Evolve doet jaarlijks een onderzoek naar de stand van zaken van interne social media. Daaruit blijkt dat 80% van de respondenten zegt dat medewerkers interne social media nodig hebben om kennis te delen over interne (afdelings)grenzen heen.
“Iedereen wil graag een sociaal intranet, maar impactvolle en duurzame communities ontstaan niet vanzelf.”
Moet iedereen wel mee doen? "Vaak is een intranet relevant voor een beperkte groep gebruikers," stelt Youri. "Voor hen moet je die specifieke meerwaarde aanduiden."
Kortom: je bepaalt de meerwaarde van interne communities voor je organisatie. Die meerwaarde bepaal je door vast te stellen hoe een community bijdraagt aan de missie, doelen en de strategie van je organisatie. Dus: stel doelen en KPI's op voor je intranet. Maak het meetbaar.
Het 'wat' bepaalt het 'wie'. En 'wat' heb je net bepaald. Nu dus aan de slag met de doelgroep. En een van de belangrijkste tips die Youri daarover gaf: zorg dat je de juiste mensen inzet als ambassadeurs. Collega's die uit zichzelf naar je toekomen zijn top, maar niet per se de mensen die invloed kunnen uitoefenen binnen je organisatie!
Je gaat aan een hele nieuwe manier van werken beginnen. En dat vereist ander gedrag. Changemanagement.
Het Triademodel van Poiesz is daarvoor een uitstekende tool. Zorgen voor motivatie, capaciteit en gelegenheid draagt bij aan het veranderproces. Mensen willen veranderen, kunnen veranderen en mogen veranderen. De voorwaarden voor een gedragsverandering en onmisbaar in het adoptieproces.
Over de concrete aanpak is Youri duidelijk. Je start met het definiëren van bijdrage aan doelen, targets en KPI’s. Vervolgens ga je je bezig houden met het vormgeven van een adoptiestrategie, de inbedding in de interne communciatie, contentplanning en het inrichten van een governancemodel.
Dan is het tijd om te gaan realiseren: instructiemiddelen, communicatiemiddelen, trainen, pilotgroepen, etc. Activeren komt daarna: het uitvoeren van de campagne en activatie, ondersteuning en management van de community. Vergeet hierbij ook vooral niet te meten en te rapporteren! Vervolgens kun je gaan uitbouwen: nieuwe teams en thema’s toe voegen bijvoorbeeld.
Maar let op: adoptie is geen eindproduct, maar een continu proces.
Met Vanboeijen wonnen we laatst een Silver Award van het Australische Step Two Designs. Een sociaal platform voor cliënten, met een prachtige koppeling aan het medewerkersintranet.
Perfecte gelegenheid voor Gonda de Vries (communicatiemedewerker) en Willeke Booij (senior communicatie- en marketingadviseur) om een kijkje te geven in hun intranetkeuken!
Vanboeijen heeft ruim 1600 medewerkers, meer dan 700 uitwonende en enkele honderden thuiswonende cliënten. Samen met cliënten, ouders en vrijwilligers werken zij aan het persoonlijk perspectief van de cliënt. Een intensief partnerschap.
Sinds oktober 2015 is Vanboeijen live met hun Iris Intranet: Samen Vanboeijen.
In 2014 begon Vanboeijen met het ontwikkelen van de strategie voor een nieuw sociaal intranet. Kennis en ervaring delen is het belangrijkste doel van Samen Vanboeijen.
Belangrijke stakeholders zoals ouders, vrijwilligers en cliënten hebben ook toegang tot Samen Vanboeijen. “Transparantie is belangrijk,” vertelt Gonda. “En het sluit naadloos aan op onze missie en visie: samen werken aan persoonlijk perspectief.” Op die manier wordt de driehoek van cliënten, familie en medewerkers ondersteund.
Om medewerkers te ondersteunen, heeft Vanboeijen het dashboard ingericht als dé startplek van je dag. Je vindt hier dan ook diverse slimme koppelingen. Zo is er een koppeling met Pynter, de leeromgeving. "Daarnaast kun je alle (veelgebruikte) programma’s met één klik bereiken en zie je wat er op het sociale gedeelte van het intranet gebeurt."
Met de locatiemodule heeft Vanboeijen een overzicht van de locaties in een heldere plattegrond staan. Een overzichtelijke weergave van contactpersonen en contactgegevens zorgt ervoor dat het makkelijker is om te zien wie waar werkt en om elkaar te vinden! En, het mooie is, dat Vanboeijen die samen met triptic / Iris Intranet ontwikkeld heeft!
We noemde het al eerder, maar één van de bijzondere dingen van het intranet bij Vanboeijen, is de koppeling met het sociale platform voor cliënten. Via dit platform kunnen cliënten met een verstandelijke beperking op een eenvoudige manier online communiceren en hun dagelijkse belevingen en ervaringen delen.
Het platform onderscheidt zich in gebruiksvriendelijkheid door het gebruik van pictogrammen, foto’s en het kunnen toepassen van korte berichtjes. Waar en wanneer cliënten willen. In een veilige omgeving, met behulp van een iPad of een ander soort tablet.
Voor zorgbegeleiders is Huis Vanboeijen onderdeel van het intranet. Zij kunnen daar dus zowel samenwerken met collega’s, als communiceren met familie en cliënten. Het verhoogt de contactmogelijkheden en werkt snel en efficiënt.
Roel vertelde het al kort tijdens de introductie: we hebben zeker niet stil gezeten. Even teruggegaan naar de essentie van Iris: vanzelfsprekendheid. Onze way of work. Het vanzelfsprekende vloeit door in wat we doen, wie we zijn en wat we maken. Iets dat in onze kern zit en wat we continu blijven nastreven.
De focus van Iris Intranet ligt op bewezen gebruiksvriendelijkheid, ideaal voor samenwerking en dat informatie jou moet vinden. Onze ingrediënten voor innovatie. We leren constant bij en denken constant vooruit.
En vooruitdenken betekent goed in de gaten houden wat er speelt. Zoals e-learning. En hoe gamification daar een rol in kan spelen. We nodigden Emily Jacometti van Flavour uit om hier meer over te vertellen.
Gamification is, kortgezegd, het toepassen van game-elementen in dagelijkse situaties, om mensen intrinsiek te motiveren en uiteindelijk gedrag te kunnen veranderen.
“Wij willen de gaming gebruiken om maatschappelijke problemen op te lossen en de wereld een stukje beter te maken.” luidt de missie van Flavour.
Emily laat een aantal interessante cases zien. Zoals een e-learning case in Sudan, waarbij kinderen in een dorp een low-cost tablet hebben ontvangen en met behulp van games sneller en leuker kunnen leren.
Ook vertelde ze over een simulatiegame die mensen bij een alarmcentrale opleidt en traint om sneller en adequater te reageren. Op die manier verbetert de game de kwaliteit van de alarmcentrales, op een kostenefficiënte wijze.
Enorm interessant! Vooral als je ziet hoe eenvoudig het kan zijn. Het hoeven niet complete games te zijn, maar een paar gaming elementen voldoen vaak al.
En dat inspireert ons om medewerkers op een leuke en makkelijke manier trainen en ze helpen hun vakkennis op pijl te houden!
Kijkjes in keukens, veelgestelde vragen, presentaties van Youri en Emily, én nog een lekkere lunch tussendoor. Het was weer een goede editie van de Iris Intranet Communitydag!
Ben je benieuwd hoe Iris in jouw organisatie zou kunnen werken? Vraag hier een demo aan.
Benieuwd wat Iris voor jouw organisatie kan betekenen? Download hier de gratis User Stories en lees ervaringsverhalen van gebruikers.
Downloaden